Rolul unui politician este acela de a imagina şi de a implementa politici publice care să transpună în realitate viziunea sa asupra societatii. Pentru asta are nevoie să ajungă să guverneze, iar pentru a guverna are nevoie de voturile cetăţenilor şi, prin urmare, de încrederea lor.

Pentru a obţine voturile cetăţenilor, un politician are nevoie să, pe de o parte să se asocieze cu alţi politicieni cu care are puncte de vedere similare. Iar pe de altă parte, are nevoie să propună alegătorilor acele politici care vor asigura buna administrare a treburilor obşteşti.

Unul dintre cauzele haosului generalizat din România de astăzi, din punctual meu de vedere, este acela că nu avem stabilite scopuri foarte clare, formulate simplu pentur fiecare domeniu care ţine de administrarea comunităţii. Spre exemplu, dacă este cazul să avem o politică publică pentru domeniul transporturilor, atunci scopul ar trebui să fie acela de a asigura libera circulaţie a persoanelor şi mărfurilor pe întreg teritoriul naţional, precum şi între toate comunităţile româneşti din întreaga lume.